Lutju tjarita (leuke anecdote in het maleis) - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van ellinora - WaarBenJij.nu Lutju tjarita (leuke anecdote in het maleis) - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van ellinora - WaarBenJij.nu

Lutju tjarita (leuke anecdote in het maleis)

Door: ellinora

Blijf op de hoogte en volg

04 Januari 2011 | Indonesië, Batavia

Nancy, Rosita, Marjo, Doug, Ron, Frans, Esther, Lilly, Hanna, Annemiek en mijn dierbare collegae Select a House, (mocht ik iemand vergeten zijn dan zal ik dit in nieuw verslag vermelden!) dank voor jullie reacties!

Het is vanuit hier ook steeds leuk julle reacties te lezen. Geniet hier ook van! Vanochtend met de Becak samen met tante Lucy naar een Internet cafe gereden. Tante Lucy is dus non en al 77 jaar, maar toch, zij lijkt mij wel in Breda waar ik dacht aardig wat mensen te kennen. Nou, ik verbleek (kan met mijn kleurtje ook nog!) bij al de mensen die zij door heel Indonesie kent.En overal kunnen wij blijven slapen. Zo mochten wij bij de nonnen in Djokya overnachten....Maar ook bij de nonnen in Solo die wij even voor een kopje thee onderweg naar Djokya aandeden. Heb trouwens nog nooit zoveel kloosters tegelijk in 3 dagen tijd van binnen gezien...

Maar goed. Dus ik vertelde tante Lucy van mijn website en zo zei deze tante non: Elly laat mij ook eens lezen en dan wil ik ook een reactie geven...Oke, dus wij al heel vroeg in de becak (zien jullie mij al rijden, tante non en ik samen in de becak...Heb er ook foto van, maar weet nog steeds niet hoe ik deze foto's op de website kan zetten. ..Vanavond slaap ik bij mijn nichtje Rina en haar man Boedie hier in Malang. Zij hebben een neefje van 17 die dit voor mij wil bekijken...Hoop misschien morgen al iets te kunnen plaatsen.
In ieder geval dus tante Lucy en ik op naar het internetcafe. Ik lig helemaal in een deuk in die becak, ik krijg geen enkel telefoontje en zij krijgt tussendoor telefoontjes en smsjes...Wist niet dat ze ook kon smsen. Ja zegt ze, is veel goedkoper hoor Elly...Nu jullie weer..

10 minuten later zitten wij met tweeen achter de computer. God (zegt ze vaker als non) nou Elly, dat gaat allemaal wel snel. Laat mij de verslagen eens lezen en ook de reacties? Zij genoot van alle verhalen en de leuke reacties van iedereen. wilde dus ook graag een reactie plaatsen..Inmiddels hebben jullie dit gelezen denk ik.

Nu even een leuke anecdote voor het slapen gaan van de 1 ste nacht in het klooster als tussendoortje.

Had waterkoker meegenomen. Dacht slim te zijn en dan overal thee of koffie vers te kunnen zetten. Maar in het klooster hebben ze niet overal 220 volt...Goed, ik liet tante Milly en tante Lucy de slimme vondst zien en beiden werden gelijk enthousiast. Hoeven we niemand lastig te vallen zei tante Lucy. Dus ik zet dat ding aan en ondertussen ging tante Milly alvast baden (mandi heet dat hier en wij baden hier nog echt...0.
Het was inmiddels al 23 u in nacht. Lichten in slaapkamer waren aan, en ineens pats...alle lichten in de slaapkamer vielen uit...
Tante Lucy en ik snapten het eerst niet en tante Milly hoorden wij helemaal niet meer.Gelukkig had ik theelichtjes en een aansteker bij me (was toch al wat voorbereid). Hoe kan dat nu, riep tante Lucy steeds. En de nonnen slapen al heel vroeg dus daar konden wij niemand van lastig vallen. Met de theelichtjes waren wij gelukkig blij. En toen kwam eindelijk tante Milly. Jeetje, ik snap er niets van, zei ze. alle licht viel bij mij uit en ik was volop aan het baden. Heb alles op de tast moeten doen, kon niets meer vinden....Tante Lucy en ik keken elkaar aan en pas toen drong het tot ons door dat het allemaal met de waterkoker te maken had en dat hierdoor ook in de badkamer alles was uitgevallen. Met drieen vielen wij dubbel van het lachen op onze bedden neer....De volgende dag hebben alle familieleden hier nogeens hartelijk omgelachen....

Allemaal tot morgen. Inmiddels is het hier bijna 20 u en gaan ze bij mijn nichtje net als de nonnen ook vroeg naar bed. Dus ik ga gauw stoppen en zal morgen weer met een nieuw fris verslag komen.

Sampai Jumpa besok! tot morgen.

Elly

• 04 Januari 2011 - 13:38

.......Had mij gebeld !!

....Ik ben toch DE ELECTROMONTEUR !!!

• 04 Januari 2011 - 13:48

.......grapje !!

.......maar toch een leuke anecdote van het avontuurlijke zusje , die nu helemaal aan de andere kant van de "sloot " is en 6uur verder is dan wij hier , wat een wereld he , en in principe 6 uur ouder (ha haha).......nee hoor daar zit ze echt niet mee !!

• 04 Januari 2011 - 15:33

Ronnie:

......jaah , natuurlijk de tekeningen van onze dierbare pa , zelfs ferry Davis (oude indische schoolvriend die ook in indonesie is geboren ) probeerde ze na te tekenen , maar bij lange na niet met onze pa kon meten , en ook zijn beroemde liedje die hij altijd zong in de keuken , ik zal zijn tekst op papier zetten , maar denk wel dat Elly het zo kan zingen ..........daar gaat ie : Kokkie had haar hele leven , in de dapoer door gebracht , waar ze slechts aan eten koken en aan sajor lodeh (spreek uit sajor lodeg ) had gedacht , waar ze slechts aan eten koken en aan sajor lodeh had ge dacht :

• 04 Januari 2011 - 15:49

...even wat vertalen

...dapoer is keuken
    sampai jumpa besok betekent letterlijk
    tot weerzien morgen

...Elly vraag eens aan een van onze familieleden , hoe zeg je in het maleis of indonesies het woord SCHAATSEN (OP HET IJS }

................ik denk niet dat ze dat kunnen vertalen , maar ikke wel dat betekent..........................................djalan kris kras (lopen kris kras ) flauw he

• 05 Januari 2011 - 06:05

Frans:

Hoi El,
    eindelijk heb ik jouw laatste reis verhalen kunnen gelezen, Heel druk gehad ivm met mijn nieuwe job. Wat mooi klinkt dat allemaal zeg. Ik stel voor als je in Nederland bent dit rustig te tijd neemt om voor vrienden en fam uitgebreid te vertellen wat je hebt meegemaakt want je zult tijd tekort komen om ook verbaal je verhaal te vertellen. Pa en ma kijken mee waar ze ook mogen zijn en genieten en zijn wat trots dat jij hun voetsporen volgt. Ik ben ontzettend enthousiast en ik ben er nog nooit geweest. Maar ik mag het niet beloven dat ik er heen ga maar de interesse groeit alleen maar.
    Nou we horen en lezen wel over jouw verdere reisverhalen.
    Elly wil je onze ooms en tantes mijn persoonlijke boodschap nog even laten lezen:

Halo bibi, paman dan sepupu di sana. Apa sebuah kisah indah Elly semua. Kedengarannya jauh tapi masih sangat dekat. Nikmati lezat dan kami dihargai sebanyak yang kita baca perjalanannya.
    Selamat
    Frans
    Vertaling:
    (Hallo tantes , ooms , neven en nichten . Wat een mooie verhalen van Elly allemaal. Het klinkt heel ver weg maar toch ook heel dichtbij. Geniet er maar heerlijk van en we smullen als we haar reisverhalen lezen.
    groetjes
    Frans)

• 05 Januari 2011 - 09:27

Sjef:

Hallo Elly,

Geweldig al je reisverslagen. Zo ver weg, maar toch ook zo dichtbij. De verslagen print ik uit, en laat ze aan Tante Juul lezen. Ook zij vindt het fantastisch om je te volgen, en kijk dagelijks uit naar nieuwe berichten van jou. Wil je iedereen daar de groeten overbrengen van ons, en we blijven je volgen.

• 05 Januari 2011 - 15:17

Ineke:

Hi lieverd!
    Even snel onder het werk gekeken
    vanavond lees ik je verslag

lieve groet

Ineke

• 05 Januari 2011 - 15:42

Saskia:

Ha el,
    Volg je verhalen nog steeds.
    Geweldig al die indrukken die je opdoet.De kloosters waar je slaapt.Geniet ervan .Hoop dat je een fijne week op Bali hebt om te kunnen onthaasten.
    Liefs,
    Sas

• 05 Januari 2011 - 19:43

Jolanda Brummer:

Hee Elly,

Hartstikke leuk al die verhalen, ben er zelf ook geweest in 2004 met tante Juul dus ik weet wat je mee maakt. Ik ben erg benieuwd naar je volgend verslag.
    Geniet ervan en heel veel groetjes van tante Juul, ze zal je ook nog schrijven.
    Heel veel groeten aan de fam. daar.

Liefs Jolanda

• 06 Januari 2011 - 06:37

Frans:

Leuke foto's El, ook de foto met Desiree. Is dat onze neef die daarnaast staat?
    Wat leuk met tante Lucy op de foto.

Berharap Anda semua hari bagus juga. Dan segera tanduk. Akan sangat bagus jika bibi, paman dan sepupu juga ingin meninggalkan pesan untuk kita.
    Selemat, Frans

(Allemaal een leuke dag toegewenst daar. En gauw tot horens. Zou heel leuk zijn als de tantes, ooms , neven en nichten ook nog een berichtje willen achterlaten voor ons).
    grtjs
    Frans

• 06 Januari 2011 - 07:26

Douglas (broer Elly):

Elly heel leuk die foto's met Desire en Edo??,
    maar vooral jij en de becak met tante Lucy. Net of je of je daar al langer woont! Morgen ga je naar Bali en zal het afscheid wel weer zwaar zijn, maar de mooie herinneringen blijven.
    Kun je niet meer foto's op de site zetten?
    Geniet straks nog maar lekker op Bali, nog even een echte vakantie!

• 06 Januari 2011 - 20:08

Saska:

Hoi El, weliswaar een hele late reactie, maar toen ik de foto's de 1e keer zag, had ik niet eens gezien dat het mijn eigen dochter was nota bene!!! Ik dacht heel even dat het Jolanda van tante Juul was. Nou, hoe suf kan een moeder zijn?? Maar wie is de jongeman die naast haar staat, is dat een neef van jou? Liefs en gr.!
    saska xx

• 06 Januari 2011 - 22:32

Neef André Almere:

Stom hè, helemaal vergeten dat jij in Indonesie bent. Veel te druk gehad in de kerstvakantie en nu weer hard a/h werk. Nancy herinnerde mij vandaag eraan. Lees nu dit verslag als eerste, de rest moet ik nog doorworstelen: ik heb duidelijk een grote achterstand. Jammer, inhalen doe ik morgenavond dan maar...Wist je dat je met microsofttranslator.com hele internetpagina's kunt vertalen vanuit het nederlands naar het indonesisch en omgekeerd (kan overigens met elke taal die in dat programma is opgenomen)? Erg makkelijk. Je krijgt een vertaling van je webpagina door boven onder 't kopje "Pagina" te klikken op "Vertalen met Live Search": een klein stukje gekopieeerde vertaling:
    Responses to travelogue di atas
    Ronnie

Nou tot morgen dan maar

• 07 Januari 2011 - 08:20

Ineke:

Goedemorgen Ellie!

Ben gisteravond aangekomen in Breda om nog wat spulletjes morgen over te verhuizen naar het Noorden met Rick.
    Slaap één nachtje bij Bianca.
    Dus in alle vroegte jouw mooie verslagen aan het lezen.....
    Wat geweldig mooi Ellie zo in de voetsporen van je ouders deze reis te maken...en wat een belevenis! wat een gevoel zul je hebben zeg!!!
    Prachtig in één woord......Ik hoor het met Doug zijn verjaardag allemaal !!
    Maak je wel genoeg foto's? hahahaha
    Ik laat het straks Bianca ook lezen......
    Hé lieverd, geniet met volle teugen!!

Dikke kus Ineke

• 07 Januari 2011 - 11:42

Saskia:

Ha El,
    Alles goed?
    Wanneer ga je naar Bali.
    Hoe is het weer daar?
    Regent het veel?
    Wens je een fijne dag toe.
    x
    Sas

• 07 Januari 2011 - 21:52

André:

Nou El, net even alle voorafgaande verhalen en reacties gelezen. Moest immers alles inhalen. Fijn dat je zo van je zoektocht geniet. De beschreven sfeer is tastbaar. 22 jaar geleden hebben dominique en ik ook een aantal weken door indonesie gezworven en een aantal dagen gelijk met mijn pa en ma familie in Jakarta, malang en lawang bezocht. Overal een warm onthaal alsof je elkaar al jaren kent en regelmatig bezoekt. En dat is toch ook iets wat alle neven en nichten hebben meegekregen: ook al zie je familie pas weer na lange tijd, het zit altijd goed met die indische familieband. 1,5 jaar geleden waren wij nog een weekje op Bali om uit te rusten van een lange trektocht elders in Z-O Azie. Ik vond het belangrijk maar ook erg leuk om Sara, ian en Eva iets te laten zien en proeven van hun roets. Bali is toch nog anders dan Java, toen te weinig tijd over om dat te bezoeken dus daar zullen we toch ook nog eens naar toe moeten. Dat zou ik ook weer graag met het hele gezin doen. Wie weet.... he El, waar zit je nu eigenlijk? Als je nog bij family bent, breng dan onze groeten over.
    Andre

• 08 Januari 2011 - 19:29

Mooi Mooi Mooi:

Hoi Elly, wat leuk dat jij het zo naar je zin hebt daar en wij zijn natuurlijk reuze benieuwd naar de video opnamen. Het is weliswaar "maar" 2 en halve week maar dat zal de pret niet drukken.
    Tot de 11e!

Groetjes Raymond en Rian

p.s. doe je de groetjes aan allemaal daar?

• 08 Januari 2011 - 19:37

Raymond & Rian:

Wat een vrijheid allemaal daar zeg en dat je overal kan blijven slapen..werkelijk te gek en wat zijn die mensen daar gastvrij.
    Tja Elly zo zie je maar... ik heb niet veel gerageerd maar bij deze dan. Ik had een foutje gemaakt maar wij zien jou de 12e januari.

Groetjes en salamat van

raymond & rian

• 08 Januari 2011 - 19:45

Raymond:

Leuk jij met tante Lucy in de betjak...
    en jullie passen er net in..

• 11 Januari 2011 - 10:02

Tante Jenny:

He Ron, ik las dat jij een paar zinnen
    van een liedje kon, dat ik als meisje
    van het internaat toch zeker ook
    moet kennen. Misschien dat ik nog
    meer zinnen weet, als mijn hersens
    mij niet in de steek laten. Ik ga 't
    proberen, hier komt 't:
    1ste coupl.
    Kokkie had haar hele leven,
    in de dapur doorgebracht,
    waar zij na het eten koken,
    sajur rijst en sambal at,
    met een stevig siri-pruimpje,
    in haar tandeloze mond,
    zorgde kokkie voor het eten,
    wat de nonja lekker vond.
    2de compl.
    In het begin was kokkie pienter,
    was de nonja heel tevree,
    maar toen kokkie oud ging worden,
    wist zij niet meer wat zij dee
    sajur, rijst met dode vliegen,
    in de sambal een kakkerlak,
    en in èèn der frikadellen,
    stopte zij haar siri-pruim.
    En hoe het verder gaat? Joost mag
    het weten! Maar alle gekheid op een
    stokje Ron, ik zou 't niet weten,
    maar misschien gaat 't ook niet verder.
    {ha,ha!} Ron, je zal wel denken waar-
    om ik nu pas reageer, nou dat zal ik
    je vertellen, omdat ik dat verslag nu
    pas lees. Ik was een paar dagen niet
    lekker geweest en dan heb je nergens zin in. Later probeerde ik
    op die side van Elly te komen, hoe ik
    ook probeerde, 't lukte me niet. als
    het niet goed aangeduidt is gaat 't
    je echt niet lukken. Zodoende.
    Maar ik ben er! groetjes!
    Liefs, Tante Jen

Verslag uit: Indonesië, Batavia

in de voetsporen van mijn ouders

het is inmiddels 31 jaar geleden dat ik voor het eerst naar Indonesie ging, voorheen Nederlands Indie. Het land waar mijn ouders geboren en opgegroeid zijn. Ik was net 24 jaar en besefte toen nog niet wat een "Indische culturele" rijkdom ik van hen heb meegekregen. Mijn doel toen was mijn oma zien die daar in het plaatsje Malang woonde bij een van de zussen van mijn moeder, tante Millie. Ik was samen met mijn broer Ronnie. Ron en ik hadden nog niet dat oog ontwikkeld voor de schoonheid van het land Indonesie en voor onze eigen roots. Het was een soort van op bezoek bij familie en toevallig dat het land Indonesie heette. ik werd doodziek. Ben 1 week bij familie in Jakarta geweest en gelukkig nog 1 week bij mijn oma in Malang. Daar heb ik zowel van mijn oma als van mijn tante Millie en haar familie genoten. Helaas moest ik ivm mijn ziekzijn binnen 2 weken weer terug naar Nederland waar ik gelukkig weer snel herstelde. En dat was mijn vakantie naar Indonesie.
Nu dus 31 jaar naar dato ga ik weer. Wil de reis van toen herschrijven...wel met een ander doel.

In deze 31 jaar heb ik het verleden van mijn ouders en van mijzelf leren waarderen. Heb veel van beiden meegekregen. Zeker, ik ben heel Nederlands opgevoed en opgegroeid. Voel me op en top Nederlands, maar het Indisch zijn voelt nu aan als een zeer warme culturele rijkdom. Ik ben nu meer dan trots op mijn Indische achtergrond.
11 jaar geleden is mijn dierbare pa overleden en vorig jaar in juli mijn dierbare ma. Na het overlijden van mijn moeder is mijn grootste wens geworden in haar voetssporen te treden en ook in die van mijn vader. Beiden zijn geboren in de garnizoenstad Poerwordejo, dichtbij Djokjakarta(vertel ik later over als ik daar ben). De 3 zussen van mijn moeder op te zoeken die mijn moeder zo ongeveer 30 jaar geleden voor het laatst gezien hebben en met deze zussen naar alle plekken in Indonesie te gaan waar mijn moeder geboren is, haar jeugd heeft beleefd en waar ze samen met haar zussen het merendeel van haar jeugd bij de zusters Urselines in Malang heeft doorgebracht. Het Nederlands-Indische leven van zowel mijn moeder en ook mijn vader van toen samen laten gaan met het heden van beiden hier in Nederland. Hier naar op zoek gaan en vinden dat is mijn grootste doel. En natuurlijk is dit ook een zoektocht naar mijn Nederlands-Indsch zijn zelf.
Mijn moeder was met totaal 7 zussen waarvan er nog 3, tante Roos, tante Millie en tante Trees in Indonesie wonen en 2 zussen In Nederland. Totaal woonden 4 zussen hier in Nederland. Dat zijn Pauline (mijn moeder), tante Juul, tante Marie en tante Jenny. Tante Marie is helaas al op vroege leeftijd overleden.
Al deze zussen hebben een grote kinderschaar gekregen. Bij mijn vader waren ze, zover als ik weet met 10 kinderen. Daar zijn alleen de zus van mijn pa, tante Canny nog in leven en broer van mijn pa oom Jos. Later zal ik meer vertellen over de achtergrond van zowel mijn moeder als mijn vader. Dat zal zich meer gaan ontpoppen naarmate ik dichter bij de roots van zowel mijn ma als pa zal komen.
Dit reisdagboek bijhouden wil ik heel graag doen voor alle tantes en ooms van mij die nog in leven zijn en voor alle nazaten van de zussen van mijn moeder en de broers en zussen van mijn vader.
Hoop van harte dat al mijn tantes en ooms, mijn broers, kinderen van mijn broer, alle nichten en neven ook een beetje mee mogen genieten van mijn reis door mijn en ook ons verleden.
Ook voor al mijn vrienden en vriendinnen wil ik dit doen zodat ook zij meer van mijn Indische roots meekrijgen en dit ook mee mogen beleven. Ik hoop van harte dat ik ook hen hier mee mag verrijken.
Ik ga mijn best doen dit elke dag zo goed mogelijk bij te houden. Vele tantes en ooms zijn al terug geweest en ook nichten en neven. Ik hoop dat de reis naar mijn roots een extra toevoeging op jullie ervaringen mag zijn. Het is nog 6 dagen te gaan en ik mag hier in Nederland de kerst nog heerlijk meevieren. Daar ga ik ook van genieten.
Daarna wil ik er zijn voor mijn tantes en om het Nederlands-Indie van mijn ouders terug te vinden. Een aantal "moessons" (Indisch tijdschrift) liggen naast mijn bed en die hebben mij de afgelopen 4 weken geholpen langzaam mijn Nederlands jasje om te ruilen voor het Nederlands Indie van toen, de Tempo Doeloe van weleer ....
Ik ben er bijna klaar voor....En natuurlijk is ieder van harte welkom op mijn reisverslagen te reageren en tips zijn meer dan welkom!
Tot gauw mijn volgende verslag!

Elly