snel intermezzo, morgen uitgebreid 2 uur verslag! - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van ellinora - WaarBenJij.nu snel intermezzo, morgen uitgebreid 2 uur verslag! - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van ellinora - WaarBenJij.nu

snel intermezzo, morgen uitgebreid 2 uur verslag!

Door: ellinora

Blijf op de hoogte en volg

04 Januari 2011 | Indonesië, Batavia

Lieve allemaal,

Allereerst Slamat Tahun Baru.allemaal een sprankelend 2011 toegewenst met bijzondere en mooie momenten die later in je koffer van het leven met de titel: "meest dierbare herinneringen" toegevoegd mogen worden.
Dat doen alle momenten die ik hier in Indonesie mee mag maken samen met mijn familie en met de missie: "in de voetsporen van mijn ouders" met mij...

Iedere minuut, ieder moment die ik hier ben is even indrukwekkend. Het is haast allemaal te veel om op te noemen, maar morgenochtend heb ik 3 uur tijd om uitgebreid hierover te schrijven.
31 jaar geleden ging ik naar Indonesie met als doel mijn oma te bezoeken. Gelukkig heb ik toen samen met Ron nog een hele week met haar en mijn dierbare tante Milly, een na oudste zus van mijn moeder mogen delen. Gek toch en ook heel mooi dat Ronnie en ik blijkt nu 31 jaar later, bij alle tantes en ooms en neven en nichten nog steeds zo'n indruk hebben achtergelaten.
Iedere neef en nicht die in de buurt woont is mij de 1 ste dag al op komen zoken, waren toen 17, 18, 19 jaar (Ron en ik waren toen 24 en 25 jaar). Zij weten nog precies wat Ron en ik aanhadden. Dat ik zo ziek was en weer zo snel terug naar Nederland moest. Heb ondertussen al weer zoveel met alle neven en nichten gedeeld. Wij als Indische familie in Nederland hebben al zo'n sterke band met elkaar. Hier willen ze je haast elke dag even hebben gezien of nemen ze je mee. En dan is het overal picknicken en met elkaar praten. Vele neven en nichten verstaan nederlands en anders heb ik tante milly of tante Lucy die alles vertalen. Begin ook al beetje Maleis te verstaan en ook al wat spreken maar dat is echt maar sedikit sedikit vertaalt: klein beetje,).

Ik ben vannacht net teruggekomen van 2 dagen poerworedjo (geboorteplaats van mijn ouders) en Djokyakarta.
Poerworedjo is schitterend mooi. Daar zag ik de herinneringen van mijn vader zoals hij die voor ons vroeger tekende: landschap met weg naar de bergen en aan de horizon allemaal palmbomen in het echt...
Ik denk dat ik 7 of 8 jaar was dat hij zoiets ook tekende in mijn poesiealbum. Die tekening heb ik nog. Wat is het toch indrukwekkend Poerworedjo in te gaan en dan ineens door de ogen van mijn vader langs de weg allemaal in de verte die schitterende palmbomen te zien staan met de kleine huisjes ervoor en op de achtergrond de bergen...Ik denk dat jullie, Doug en Ronnie deze tekeningen van pa ook nog goed kunnen herinneren. Frans en Raymond waren er denk ik nog te klein voor. Ik heb foto's hiervan gemaakt weet nog niet hoe ik deze op de site kan plaatsen. Helpt mijn nichtje Rina mij nog mee.
Ik ben ook in het ouderlijk huis van mijn moeder en haar zussen geweest. Het huis de la Combe dat jullie als 1 ste fot hier op mijn site hebben gezien.
Lieve allemaal, ik heb nog heel veel te schrijven en wil dit ook proberen op een goede volgorde te doen zodat jullie weer alles goed kunnen volgen. Dat komt dus morgen aan de beurt. Hier dus al wel een kleine indruk van hetgeen ik de afgelopen dagen heb gedaan.

Ik ga nu pas alle reactie lezen dus zal daar morgen op terugkomen. Ik wil alvast wel iedereen bedanken die de moeite heeft gedaan om dit te doen. Kom hier persoonlijk nog verder op terug. Ook alle familie en vrienden die mij een smsje hebben gestuurd om mij de beste wensen te doen wil ik hierbij bedanken mocht ik het nog niet in een smsje hebben gedaan.

Hoop dat alles daar in Nederland goed met jullie gaat. Tot morgen!
Sampai Jumpa Besok!

En even niet naar verdraaide letters of fouten kijken. Ik heb alles weer in een adem geschreven en hier hebben zij een moeizaam toetsenbord....is echt hard werken om een verslag te maken......

Liefs,

Elly

• 04 Januari 2011 - 04:23

Tsnte Lucy, Malang,:

Hier tante Lycy (zuster Boromea, Zuster der Urselines) zelf live!

Lieve allemaal, Alles goed in Nederland? Hebben jullie goede kerst en nieuwjaar gehad? En Godrijkste zegen voor ieder apart. Shalom Zuster Boromea.
    Tot ziens.

Klein stukje van Elly: Lieve tante Lucy, u bedankt dat u vanaf 1 ste dag mijn gids in Indonesie mocht zijn. En dat u gezorgd heeft dat ik een van de mooiste kado's mocht krijgen en dat is dat ik 3 nachten lang in het klosster in Malang mocht slapen, daar waar mijn moeder en haar zusjes hun jeugd hebben doorgebracht en alle jaren door de Zusters van de Urselines opgevangen zijn en groot zijn gebracht. Wij, alle kinderen hebben hier mede ook onze toekomst in Nederland aan te danken! Elly

• 04 Januari 2011 - 07:41

Douglas (broer Elly):

Geweldig Elly dat je in zo'n korte tijd veel leuke ervaringen hebt opgedaan en dat de familie in Indonesië zo enthousiast zijn. Heel mooi dat wij dat via deze site kunnen volgen. Heel fijn dat tante Lucy gids kan zijn. Gisteravond heb ik Erica Terpstra op de tv gezien. Zij ging terug naar haar roots in Indonesië, waar ze verschillende interessante mensen heeft ontmoet, waaronder ook en aantal op Bali (een hoog spiritueel leider).
    We zullen straks in Breda wel jouw verhalen horen en zien!

• 04 Januari 2011 - 08:06

Nancy Mulsch:

Hoi Elly,

Een kort intermezzo van jou is nog een heel verhaal. Ben blij toe zo kunnen we jou op de voet volgen. Wat leuk dat je in het klooster bent geweest en in Poerworedjo. Ben en ik zijn daar ook geweest maar ik kan maar heel vaag dingen naar voren halen. Door jouw ogen zie ik alles beeldend voor me, maar ik denk dat de werklijkheid alles overtreft. Ook heel fijn dat tante Lucy steeds in jouw nabijheid is en dat de hele familie warme belangstelling voor jou heeft. De neven en nichten waren in 1979 allemaal een stuk jonger dus of ze Ben en mij nog een beetje herinneren weet ik niet. Als ik dit allemaal lees dan denk ik dat een hernieuwde kennismaking wel zou moeten komen. Hopelijk gebeurt dat ook eens en wie weet zijn er neven of nichten in de gelegenheid om eens naar Nederland te komen. Mijn opa tekende ook hele mooie plaatjes met huisjes en palmboompjes. Voor onze ouders en opa's en oma's is dit hun moederland dus altijd een land om toch wel heimwee naar te hebben. Eigenlijk leef je tussen twee werelden oost en west. Wereld van verschil.
    Elly ik kan niet wachten op je volgende verslag en ik hoop dat er dan ook al foto's zijn te bewonderen.
    Liefs Nancy en Ben

• 04 Januari 2011 - 09:22

Annemiek:

Hi lieve Elly,

Wat een verhalen (alles gelezen)en wat heb je in korte tijd al veel gezien en meegemaakt. Leuk om je zo thuis te voelen en toch op vakantie. Kan het me wel voorstellen. Geniet ervan.
    Liefs Annemiek

ps en natuurlijk voor iedereen de beste wensen. XXX

• 04 Januari 2011 - 21:16

Mike En Esther Veger:

Lieve El, op de allereerste plaats wensen wij jou vriendschap goede gezondheid en voldoende inspiratie om er in alle opzichten een geslaagd jaar van te maken. Je hebt in ieder geval een hele mooie start gemaakt.
    Fantastisch, zoals je alles op papier weet te zetten, zo mooi en zo beeldend! Wij genieten volop van jouw reisverslagen. Op deze manier komen ook onze reisherinneringen, Java/Bali in 2005 naar boven. El wij blijven jou volgen. Geniet nog lekker verder van deze fantastische reis (wij genieten mee) en groet alle familieleden van ons. Tot
    het volgende verslag!

• 04 Januari 2011 - 22:50

Barbara Franssen:

Sayang Elly,

Apa kabar itu? Ha, ha, ik hou het daar maar bij.....jij ook de allerbeste wensen voor dit jaar!! En leuk dat je het zo naar je zin hebt, dat zorgt voor reiskriebels hier. Wat super je reis, en dat je ook mooie foto's hebt gemaakt, en al die familie die je weer hebt gezien......!!
    Een paar dagen geleden droomde ik dat ik in Bangkok was, da's een beetje in de richting. Blijf leker genieten en heerlijk eten daar...En als je terugkomt heb ik inmiddels goed nieuws gekregen uit het zkh en hoef ik niet in het vervolgtraject....:-)
    Zou het dan toch die engel (ja dat heb ik gedaan) aan mijn bed zijn geweest.

Menikmati en een hele goede reis terug naar huis,
    Barbara x

• 04 Januari 2011 - 22:55

Barbara Franssen:

ps. Bij Malang en dan richting de bergen heb je een hele grote theeplantage Wonosari, die is erg mooi en het ruikt er zo lekker. Dus als je je verveelt........

• 04 Januari 2011 - 23:19

Sabine Bunink:

Hoi Elly,

Allereerst de beste wensen 2011 met veel geluk en gezondheid toegewenst aan alle familieleden daar (waaronder Lucy, Millie (zussen van mijn oma Marie en nichtjes/neefjes van mij die ik nog nooit heb gezien). Ben heel benieuwd hoe zij er nu uit zien en wacht de foto's met smart af.
    Dat je dit jaar maar veel ervaringen en ontmoetingen rijker mag worden.

Vind het erg leuk om jouw verhalen en ervaringen te lezen en te volgen, mede omdat ik nog steeds de grote wens heb om de grote reis naar Indonesië (hopelijk dit jaar nog) zelf te maken samen met Kees.

Grappig toch dat het daar een relaxte sfeer is, maar dat je hier in Nederland door de drukke werk week inmiddels toch al weer een paar verslagen bent misgelopen... Vergeet vooral niet zelf te genieten. Maar ik heb mijn achterstand weer ingehaald hahaha.

Leuk om te horen dat je zelfs in het klooster te Malang hebt mogen logeren. Heb je nog een foto kunnen maken van het Maria beeld waar de zussen achter geschuild hebben tijdens de aanval?
    Ben heel benieuwd of dit beeld er nog steeds staat? Begreep dat tante Lucy ook zuster is bij het klooster, dus neem ik aan altijd aanwezig als je het klooster wil bezoeken. Verheug me er nu al op om haar eens te zien bij mijn reis.

Ben erg gecharmeerd haast emotioneel om te horen dat Purwordjo zo'n mooie plaats is en dat het je gelukt is om het geboortehuis van jouw moeder en mijn oma van binnen te zien. Heb je de straat en het nummer nog voor me op kunnen schrijven??? Weet je ook wat voor mensen er nu wonen?

Ik lees je verhalen met veel plezier door. Veel plezier en tot mails.

Liefs Sabine

• 05 Januari 2011 - 10:22

Ronnie:

...ik zal ff wat vertalen van barbara

menikmati betekent letterlijk genieten .......dus m.a.w. geniet er maar van......het is allemaal wel hoog maleis (bahasa indonesia) wat jullie hier neerzetten ...geweldig !!

• 07 Januari 2011 - 10:14

Anita:

lieve el,ben inmiddels weer op neerlands bodem en lees al jouw mooie reisverhalen! wat goed dat je daar iedere dag de tijd voor neemt! wat me verbaast is dat jouw familie,die hun hele leven in indonesie woont,zo goed nederlands spreekt. heel bijzonder om jou te volgen op jouw reis! vanavond zitten we bij es met de meiden,dan ben jij natuurlijk hoofdonderwerp van gesprek. nou,geniet maar lekker verder en tot snel! liefs anita en tom XXX

• 07 Januari 2011 - 14:43

Ronnie:

@ Anita , en misschien andere geintereseerden , ......Anita het is niet helemaal waar dat mijn familie daar in indonesie goed nederlands spreekt , het is of zijn oudere personen die een leeftijd hebben van boven de 70 , en des tijds op een nederlandse school hebben gezeten minimaal tot en met de 3e klas, want je moet niet vergeten dat voor het jaar 1948 , dus toen nog voor de overdracht nederlands indie heette , dus een colonie van nederland was , ik denk dat jouw vader er wel meer over weet te vertellen , maar al mijn tante s en ooms spreken inderdaad nog heel goed nederlands , en ik toevallig heel goed maleis , bahasa indonesia , dus vrij vertaald het echte algemeen beschaafd nederlands beheers ik niet zo goed , maar toevallig , had ik gisteren Elly aan de lijn . en heb ik nog in het bahasa met mijn neven en nichten gesproken ,want die spreken geen woord nederlands , wel redelijk engels en kon ze vrij goed verstaan en ook omgekeerd , maar het is nogmaals inderdaad wat jij zegt een voordeel dat de tante s en ooms goed tot uitstekend nederlands spreken en schrijven

• 08 Januari 2011 - 20:00

Raymond:

Hey Elly jij was dus in het huisje waar fam de la combe heeft gewoond...hoe was het daar en ben benieuwd of je daar ook opnames hebt gemaakt.

Salamat

Verslag uit: Indonesië, Batavia

in de voetsporen van mijn ouders

het is inmiddels 31 jaar geleden dat ik voor het eerst naar Indonesie ging, voorheen Nederlands Indie. Het land waar mijn ouders geboren en opgegroeid zijn. Ik was net 24 jaar en besefte toen nog niet wat een "Indische culturele" rijkdom ik van hen heb meegekregen. Mijn doel toen was mijn oma zien die daar in het plaatsje Malang woonde bij een van de zussen van mijn moeder, tante Millie. Ik was samen met mijn broer Ronnie. Ron en ik hadden nog niet dat oog ontwikkeld voor de schoonheid van het land Indonesie en voor onze eigen roots. Het was een soort van op bezoek bij familie en toevallig dat het land Indonesie heette. ik werd doodziek. Ben 1 week bij familie in Jakarta geweest en gelukkig nog 1 week bij mijn oma in Malang. Daar heb ik zowel van mijn oma als van mijn tante Millie en haar familie genoten. Helaas moest ik ivm mijn ziekzijn binnen 2 weken weer terug naar Nederland waar ik gelukkig weer snel herstelde. En dat was mijn vakantie naar Indonesie.
Nu dus 31 jaar naar dato ga ik weer. Wil de reis van toen herschrijven...wel met een ander doel.

In deze 31 jaar heb ik het verleden van mijn ouders en van mijzelf leren waarderen. Heb veel van beiden meegekregen. Zeker, ik ben heel Nederlands opgevoed en opgegroeid. Voel me op en top Nederlands, maar het Indisch zijn voelt nu aan als een zeer warme culturele rijkdom. Ik ben nu meer dan trots op mijn Indische achtergrond.
11 jaar geleden is mijn dierbare pa overleden en vorig jaar in juli mijn dierbare ma. Na het overlijden van mijn moeder is mijn grootste wens geworden in haar voetssporen te treden en ook in die van mijn vader. Beiden zijn geboren in de garnizoenstad Poerwordejo, dichtbij Djokjakarta(vertel ik later over als ik daar ben). De 3 zussen van mijn moeder op te zoeken die mijn moeder zo ongeveer 30 jaar geleden voor het laatst gezien hebben en met deze zussen naar alle plekken in Indonesie te gaan waar mijn moeder geboren is, haar jeugd heeft beleefd en waar ze samen met haar zussen het merendeel van haar jeugd bij de zusters Urselines in Malang heeft doorgebracht. Het Nederlands-Indische leven van zowel mijn moeder en ook mijn vader van toen samen laten gaan met het heden van beiden hier in Nederland. Hier naar op zoek gaan en vinden dat is mijn grootste doel. En natuurlijk is dit ook een zoektocht naar mijn Nederlands-Indsch zijn zelf.
Mijn moeder was met totaal 7 zussen waarvan er nog 3, tante Roos, tante Millie en tante Trees in Indonesie wonen en 2 zussen In Nederland. Totaal woonden 4 zussen hier in Nederland. Dat zijn Pauline (mijn moeder), tante Juul, tante Marie en tante Jenny. Tante Marie is helaas al op vroege leeftijd overleden.
Al deze zussen hebben een grote kinderschaar gekregen. Bij mijn vader waren ze, zover als ik weet met 10 kinderen. Daar zijn alleen de zus van mijn pa, tante Canny nog in leven en broer van mijn pa oom Jos. Later zal ik meer vertellen over de achtergrond van zowel mijn moeder als mijn vader. Dat zal zich meer gaan ontpoppen naarmate ik dichter bij de roots van zowel mijn ma als pa zal komen.
Dit reisdagboek bijhouden wil ik heel graag doen voor alle tantes en ooms van mij die nog in leven zijn en voor alle nazaten van de zussen van mijn moeder en de broers en zussen van mijn vader.
Hoop van harte dat al mijn tantes en ooms, mijn broers, kinderen van mijn broer, alle nichten en neven ook een beetje mee mogen genieten van mijn reis door mijn en ook ons verleden.
Ook voor al mijn vrienden en vriendinnen wil ik dit doen zodat ook zij meer van mijn Indische roots meekrijgen en dit ook mee mogen beleven. Ik hoop van harte dat ik ook hen hier mee mag verrijken.
Ik ga mijn best doen dit elke dag zo goed mogelijk bij te houden. Vele tantes en ooms zijn al terug geweest en ook nichten en neven. Ik hoop dat de reis naar mijn roots een extra toevoeging op jullie ervaringen mag zijn. Het is nog 6 dagen te gaan en ik mag hier in Nederland de kerst nog heerlijk meevieren. Daar ga ik ook van genieten.
Daarna wil ik er zijn voor mijn tantes en om het Nederlands-Indie van mijn ouders terug te vinden. Een aantal "moessons" (Indisch tijdschrift) liggen naast mijn bed en die hebben mij de afgelopen 4 weken geholpen langzaam mijn Nederlands jasje om te ruilen voor het Nederlands Indie van toen, de Tempo Doeloe van weleer ....
Ik ben er bijna klaar voor....En natuurlijk is ieder van harte welkom op mijn reisverslagen te reageren en tips zijn meer dan welkom!
Tot gauw mijn volgende verslag!

Elly