in de voetsporen van mijn ouders
Door: ellinora
21 December 2010 | Nederland, Breda
Nu dus 31 jaar naar dato ga ik weer. Wil de reis van toen herschrijven...wel met een ander doel.
In deze 31 jaar heb ik het verleden van mijn ouders en van mijzelf leren waarderen. Heb veel van beiden meegekregen. Zeker, ik ben heel Nederlands opgevoed en opgegroeid. Voel me op en top Nederlands, maar het Indisch zijn voelt nu aan als een zeer warme culturele rijkdom. Ik ben nu meer dan trots op mijn Indische achtergrond.
11 jaar geleden is mijn dierbare pa overleden en vorig jaar in juli mijn dierbare ma. Na het overlijden van mijn moeder is mijn grootste wens geworden in haar voetssporen te treden en ook in die van mijn vader. Beiden zijn geboren in de garnizoenstad Poerworedjo, dichtbij Djokjakarta(vertel ik later over als ik daar ben). De 3 zussen van mijn moeder op te zoeken die mijn moeder zo ongeveer 30 jaar geleden voor het laatst gezien hebben en met deze zussen naar alle plekken in Indonesie te gaan waar mijn moeder geboren is, haar jeugd heeft beleefd en waar ze samen met haar zussen het merendeel van haar jeugd bij de zusters Urselines in Malang heeft doorgebracht. Het Nederlands-Indische leven van zowel mijn moeder als ook mijn vader van toen samen laten gaan met het heden van beiden hier in Nederland. Hier naar op zoek gaan en vinden dat is mijn grootste doel. En natuurlijk is dit ook een zoektocht naar mijn Nederlands-Indsch zijn zelf.
Mijn moeder was met totaal 7 zussen waarvan er nog 3, tante Roos, tante Millie en tante Trees in Indonesie wonen en 2 zussen In Nederland. Totaal woonden 4 zussen hier in Nederland. Dat zijn Pauline (mijn moeder), Juul, Marie en Jenny. Marie is helaas al op vroege leeftijd overleden.
Al deze zussen hebben een grote kinderschaar gekregen. Bij mijn vader waren ze, zover als ik weet met 9 kinderen (ik word wel gecorrigeerd door tante Canny of anders oom Jos wel mocht het andres zijn...).Dat zijn Frits, Fred, Gertruida,Canny, Trees, Jozef(Jos),Kato, Lucy en Johannes (Janus) Daar zijn alleen de zus van mijn pa, tante Canny en broer van mijn pa, oom Jos nog in leven. Ook de tak van mijn vader's kant, de Hoed kant hebben veel kinderen gekregen en ondertussen ook al kleinkinderen. Zowel het verhaal van de Hoed tak als van de la Combé zijn heel bijzonder. Als ik straks in Poerworedjo ben zal ik hier veel uitgebreider over vertellen. Daar begon zo ongeveer het verhaal van mijn overgrootvader Jan Hoed (die voorheen een Afrikaanse naam had, zal proberen op locatie uit te zoeken welke naam dit was...) en mijn opa Hendrik Hoed, maar ook het verhaal van Willem Michel Alexander de la Combé, vader van mijn moeder. Hier in Nederland is de band tussen zowel mijn ooms en tantes, neven en nichten van mijn moeder en mijn vader's kant heel groot. Ik zal jullie straks als ik daar ben, steeds meer vertellen over de achtergrond van zowel mijn moeder als mijn vader. Dat zal zich meer gaan ontpoppen naarmate ik dichter bij de roots van zowel mijn ma als pa zal komen.
Dit reisdagboek bijhouden wil ik heel graag doen voor alle tantes en ooms van mij die nog in leven zijn en voor alle nazaten van de zussen van mijn moeder en de broers en zussen van mijn vader.
Hoop van harte dat al mijn tantes en ooms, mijn broers, kinderen van mijn broer, alle nichten en neven ook een beetje mee mogen genieten van mijn reis door mijn en ook ons verleden.
Ook voor al mijn vrienden en vriendinnen wil ik dit doen zodat ook zij meer van mijn Indische roots meekrijgen en dit ook mee mogen beleven. Ik hoop van harte dat ik ook hen hier mee mag verrijken.
Ik ga mijn best doen dit elke dag zo goed mogelijk bij te houden. Vele tantes en ooms zijn al terug geweest en ook nichten en neven. Ik hoop dat de reis naar mijn roots een extra toevoeging op jullie ervaringen mag zijn. Het is nog 6 dagen te gaan en ik mag hier in Nederland de kerst nog heerlijk meevieren. Daar ga ik ook van genieten.
Daarna wil ik er zijn voor mijn tantes en om het Nederlands-Indie van mijn ouders terug te vinden. Een aantal "moessons" (Indisch tijdschrift) liggen naast mijn bed en die hebben mij de afgelopen 4 weken geholpen langzaam mijn Nederlands jasje om te ruilen voor het Nederlands Indie van toen, de Tempo Doeloe van weleer ....
Ik ben er bijna klaar voor....En natuurlijk is ieder van harte welkom op mijn reisverslagen te reageren en tips zijn meer dan welkom!
Tot gauw in mijn volgende verslagen!
Elly
21 December 2010 - 07:53
Nancy Mulsch:
Hoi Elly,
Gisteren hoorde ik van Douglas dat je volgende week maandag vertrekt naar Indonesie. Ik wens jou een hele goede reis toe en hoop dat je heel veel zult (her)vinden van jou en onze roots. Je zult zeker heel veel zien maar let op je moet je tijd goed benutten. De mensen daar leven veel relaxer dan wij doen. Maar gezien de tijd die je hebt moet je denk ik wel als je iets wilt wel opschieten. Een voorbeeld. Wij waren bij tante Roos en oom Ed jaren terug in Cairo (Egypte) 's morgens vroeg zouden we naar de pyramiden gaan. Dat werd dus pas tegen 5 uur 's avonds. Pelan Pelan. Ik zou daarom toch een beetje onze hectische levenstijl wat dat betreft aan te houden en daarnaast natuurlijk ook volop te genieten. Lieve Elly ik wens je nogmaals een hele goede reis, voorzichtig en kom behouden terug. Doe al onze familie daar de hartelijke groeten en kussen.
Liefs Nancy en natuurlijk ook Ben. -
21 December 2010 - 09:02
Sabine Bunink:
Beste Elly,
Bedankt voor het doorsturen van de link. Ik zal met veel plezier en vreugde jouw reiservaringen, verhalen lezen en natuurlijk de foto's bewonderen. Leuk dat je in de voetsporen van jouw ouders wil treden via o.a. de familie die in Indonesië woont. Hoop dat je mooie plaatsen zal zien en plaatsen ontdekt waar je altijd al van zou durven dromen.
Heel veel plezier en geluk toegewenst en doe de groetjes aan al onze familie die ik ook nog nooit gezien heb in het echt. Vergeet vooral niet te genieten.
Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. We spreken elkaar snel.
Liefs Sabine en Suzanne
23 December 2010 - 06:30
Frans Hoed:
Hoi El wat bijzonder het huis van de Lacombe te zien. Zo is de circle mrt het overgebleven as van ons Pa en Ma 'rond' wanneer je een deel van hun as daar gaat strooien.
Ik ga nog de tijd nemen om alles nog te lezen.
27 December 2010 - 11:53
Raymond:
Hoi Elly heb nu je 1ste deel van je reisverslag gelezen en ziet er heel goed uit hoor! Ik ga je hele reisverslag volgen samen met Rian.
Groetjes en fijne vakantie!!
Raymond & Rian -
28 December 2010 - 05:59
Frans:
Hoi El
Hoe was de reis verlopen? Zal niet meevallen na ongeveer 20u in het vliegtuig te hebben gevlogem.
We gaan je gauw horen ,groetjes aan iedereen.
Hari Milly Bibi, Bibi Rose, Paman Bert dan sepupu lainnya. Kami mengikuti Elly perjalanan ke Indonesia, sehingga kita bisa tetap berhubungan. Salam dan mendengar, Selemat
Frans -
28 December 2010 - 11:29
Saskia Dingemans:
Ha el,
Heb veel aan jou gedacht tijdens je vlucht.Hoop dat alles goed gegaan is en dat je niet te moe bent.
Geniet van de komende dagen bij Kuta ,en.....ik ben heel erg benieuwd naar al je belevenissen.
Liefs,
Sas -
28 December 2010 - 16:37
Ronnie:
....ik zal het letterlijk proberen te vertalen wat Frans in het bahasa indonesia heeft gezegd 10 uur geleden
Dag tante milly , tante Roos , oom bert , en andere familie leden , wij vergezellen Elly (symbolisch) met haar reis naar indonesie , zodat wij contact kunnen blijven onderhouden , groetjes en tot horens
selamat (tot ziens ) Frans -
29 December 2010 - 15:48
Frans:
Hoi El,
ik heb nog een boodschap voor onze neven en nichten daar. Als je tijd hebt om jouw site te openen en te lezen laat ze mijn bericht maar lezen:
Sepupu terkasih, sangat baik dari Anda untuk bertemu dan sekarang Elly Elly Anda dan melalui komunikasi modern, kita Elly mengikuti dan tetap berhubungan dengan Anda. Ini memiliki sisa-sisa abu ibu dan ayah untuk memesan dari yang tersebar di tanah air mereka, apa yang begitu istimewa. Kami ibu dan ayah di sekitar lingkaran. Kami merindukan mereka setiap hari, tetapi tahu bahwa mereka sekarang aman dengan Allah.
Salam semua,
Frans
Vertaling:
Beste neven en nichten, heel leuk dat jullie Elly nu ontmoeten en Elly jullie en door de moderne communicatie, kunnen we Elly volgen en met jullie contact houden. Zij heeft de overblijfselen van het as van onze papa en mama bij om deze uit te strooien in hun geboorteland, wat bijzonder is. Voor onze papa en mama is de circel rond . We missen ze elke dag, maar weten dat ze nu veilig bij God zijn.
Groetjes iedereen,
Frans